Dragi učenici, poštovani roditelji, udomitelji i učitelji

Činilo se daleko, a evo stigli smo i na kraj još jedne nastavne godine. Upoznali smo nove prijatelje, a od nekih smo se i rastali. Posjetili su nas učenici i djelatnici drugih škola s područja grada Varaždina i županije, ali i susjednih županija. Sat po sat, uz slova i brojeve, ritam i melodiju različitih dječjih pjesama, potez kistom, mirise iz učionice domaćinstva,  sportske aktivnosti u dvorani i na igralištu, gnječenje i oblikovanje gline, oslikavanje stakla, brigu za sebe i okoliš, izložbe, geste humanosti i podrške, školsko zvono oglasilo se posljednji put. Nadamo se posljednji put u školskoj zgradi koja će svima ili barem većini ostati u lijepom i dugom sjećanju. Istovremeno, veselimo se preseljenju u novu zgradu gdje će iznimne kvalitete i obilježja svih učenika, roditelja i djelatnika biti još više izražene. Zamislite samo kako bi tiho bilo u šumi, parku i na livadi kad bi se glasale i pjevale samo one ptice koje to rade najbolje. Zbog toga našu školu čine svi učenici, roditelji, djelatnici i prijatelji koji nas podržavaju.

Nadam se da osvrtom na proteklo razdoblje svi možemo reći da smo bili uspješni. Neki su naučili nova slova, nove brojke, koja ruka je lijeva ili desna, neki kako se peku palačinke i šiva gumb, neki su prvi put javno nastupali, osvojili nagrade i medalje. Stariji i mlađi, veliki i mali, svatko je u nečemu bio uspješan i zbog toga zadovoljan i sretan. Kao mjeru našega uspjeha uzmimo razinu na kojoj smo počeli, sredstva i način kojim smo ga ostvarili i koliko smo prijatelja i suradnika razveselili. Vjerujući u sebe i izražavanje vlastitih ideja, vrijednosti i postupaka bolje je od uspoređivanja i imitiranja onoga koga smatramo uspješnim. I da, često smo doživjeli neuspjeh, razočarali se i propitivali odluke i postupke. Svaki naš neuspjeh usmjerio nas je prema novom nastojanju za ostvarivanje cilja.

I na kraju ove nastavne godine želim svima vama, dragi učenici i poštovani roditelji, ugodne i vesele ljetne praznike. Budite ponosni jer ste uspjeli naučiti nešto novo, pokazati svoje sposobnosti i vrijednosti. Budite strpljivi jedni prema drugima, budite zajedno.

Vama, poštovane kolegice i kolege učitelji i stručni suradnici želim da u profesionalnom i osobnom životu i radu pronalazite zadovoljstvo kako u vlastitom uspjehu, tako i u uspjehu učenika.

Konfucije je rekao: „Naša najveća slava nije u tome da nikada ne padnemo, već da se svaki put kad padnemo podignemo“.

 

13. lipanj 2014.

 

Mlažnjak ne može pokositi travnjak, ali može letjeti na daleka odredišta.

Ne brinite previše o onome što ne možete;

jednostavno činite ono što možete, onako kako samo vi to možete.

Dan Millman

Dragi učenici, poštovani roditelji, udomitelji i učitelji

Kažu da je svaki početak težak. Svaka školska godina počinje uzbuđenjem i bojazni jer nam se obveze koje su pred nama čine velike i brojne. Dan po dan, prateći promjene u prirodi i kroz godišnja doba stigli smo i na kraj još jedne godine. Bilo bi predivno kad bismo mogli utvrditi da su nam ostvareni zacrtani ciljevi i da smo postigli i više nego što smo očekivali i znali da možemo. Pismo koje je napisao Abraham Lincoln vjerojatno odražava misli većine roditelja čija djeca postaju učenici pa ga prenosimo u cijelosti.

„Danas moj mali sin kreće u školu – i sve će mu ondje neko vrijeme biti strano i novo i zato bih molio da budete nježni prema njemu. On kreće u pustolovinu koja ga može odvesti preko kontinenata u avanturu koju će vjerojatno pratiti ratovi, tragedija, patnja. Takav će život zahtijevati vjeru, ljubav i hrabrost. Stoga, dragi učitelju, molim vas uhvatite ga za ruku i naučite ga onome što mora znati. Naučite ga, ali blago, ako možete.

Naučite ga da na svakog neprijatelja dolazi i jedan prijatelj. Morat će naučiti da svi ljudi nisu pravedni, ni iskreni. Ali naučite ga također da na svakog podlaca dolazi jedan heroj, na svakog pokvarenog političara jedan predani vođa.

Naučite ga da deset zarađenih centi vrijedi mnogo više nego jedan nađeni dolar, da je u školi mnogo časnije griješiti nego varati. Naučite ga kako dostojanstveno gubiti i kako uživati u pobjedi kada dobiva. Naučite ga da bude obazriv s obazrivima, a nedopustiv s grubima. Naučite ga odmah da je najlakše nadvladati nasilnike.

Odvratite ga od zavisti ako možete, i naučite ga tajni spokojnog osmijeha. Naučite ga, ako možete, kako se nasmijati kada si tužan; naučite ga da suze nisu sramota; naučite ga da slava može biti i u porazu, a očaj u uspjehu. Naučite ga da se ne obazire na cinike.

Naučite ga ako možete čudesnosti knjiga, ali dajte mu također vremena da duboko razmišlja o vječnoj zagonetki ptica na nebu, pčela na suncu i cvijeća na zelenom brežuljku. Naučite ga da vjeruje u vlastite ideje, čak i ako mu svi kažu da su one pogrešne. Pokušajte mome sinu dati snagu da ne slijedi gomilu kada svi to čine. Naučite ga da svakoga sluša, ali naučite ga također da probere sve što čuje i zadrži samo ono dobro što prođe kroz sito istine.

Naučite ga da proda svoje talente i mozak najboljim ponuđačima, ali da nikada ne izvjesi cijenu na svoje srce i dušu. Neka ima hrabrosti biti nestrpljiv, neka ima strpljena biti hrabar. Naučite ga da uvijek ima uzvišenu vjeru u sebe, jer tada će uvijek imati uzvišenu vjeru u čovječanstvo i Boga.

Ovo je veliki nalog, ali pogledajte što možete učiniti. On je tako drag mali dječak, i on je moj sin“.

Abraham Lincoln

U protekloj nastavnoj godini našeg zajedničkog druženja bilo je smijeha, pjesme, plesa i sviranja ali bilo je i suza. Zajedno smo se radovali svakom uspjehu, zajedno smo prolazili tužne trenutke kad nismo uspjeli. Važno je da smo to radili zajedno. Svi zajedno predstavljali smo našu školu u raznim krajevima Hrvatske kroz natjecanja i zajednička druženja. Čestitamo onim učenicima koji su pohodili natjecanja i osvojili različite medalje te na taj način potvrdili svoj trud. Zidove i panoe naše škole krase radovi učenika, fotografije su postavljene na izložbama, a pismo je prevedeno na engleski jezik i poslano u Keniju. Keramičke radove i oslikano staklo vidjeli su brojni posjetitelji, a torbe i tepisi iz radnih osposobljavanja našli su svoje vlasnike. Pokazali smo da možemo pomoći prijateljima u bolnici i starijim osobama u domu umirovljenika ali i biti dobri domaćini našim velikim i malim gostima.

Sad na kraju nastavne godine želim svima vama, dragi učenici i poštovani roditelji, ugodne i vesele ljetne praznike. Napunite se radošću i ponosom jer ste uspjeli naučiti nešto novo, pokazati svoje sposobnosti i vrijednosti. Budite strpljivi jedni prema drugima, budite zajedno. Vama, poštovane kolegice i kolege učitelji i stručni suradnici želim da u daljnjem radu pronalazite zadovoljstvo u uspjehu učenika i u svome vlastitom uspjehu ma kako se činio mali i beznačajan, mijenjate ono što se može promijeniti na bolje, zaboravite ono što Vas sputava da krenete dalje.

14. lipnja 2013.