Smota  je održana u PRIMOŠTENU od 15. do 17. listopada 2012. godine.

Mladi zadrugari donijeli su svoje rukotvorine u koje su utkani običaji i tradicijska obilježja, te vještine i zanatska umijeća krajeva iz kojih su došli.

Smotri je nazočila 71 škola – osnovne škole, centri za odgoj i obrazovanje i srednje škole, koje su se plasirale na županijskim smotrama učeničkih zadruga, 7 škola koje su nazočile kao gosti – izlagači, te jedna škola – gost iz inozemstva (OŠ Matija Gubec, Tavankut, Vojvodina).

Našu učeničku zadrugu „Detelica“ prezentirale su učenice MATEJA IGNAC i ANTONELA NEŽMAHEN pod mentorstvom prof. Gordane Labaš i prof. Šarlote Mikac. Učenice su sudjelovale na svim programom predviđenim aktivnostima, vrlo lijepo prezentirale način izrade naših uradaka na izložbenom stolu, te se trudile oko prodaje nakon vrednovanja radova stručnog povjerenstva.

Naš izložbeni prostor bio je zamišljen i prezentiran kao seosko dvorište, popunjem keramikom – zdjelice, vrčevi, tanjurići, šivani salveti i nadstolnjaci, platnene vrećice za kupovinu i vrećice punjene lavandom. Prosudbeno povjerenstvo je dalo pozivitno mišljenje o rukotvorinama koje smo prezentirali. Nakon vrednovanja izložbeni stol je popunjen i drugim uradcima naših zadrugara – stiliziranim figuricama životinja i starinskim satovima od gipsa.

Tijekom smotre smo pomno pregledavali ostale izložbene stolove, a isto tako i prisustvovali pokaznim radionicama koje su bile organizirane. Stekli smo nova iskustva, obogatili se idejama i dobili nove poticaje za rad.

 

Smotra je bila jedno veliko učilište i kotač zamašnjak, popraćeno dobrim emocijama.

 

Ovako je izgledao naš štand:

 

 

Ovako su izgledali drugi štandovi:

 

Mi u šetnji Primoštenom:

 

 

 

Tako smo prezentirali naše prisustvovanje u Centru:

 

Napisala:
prof. Šarlota Mikac