U četvrtak, 5. svibnja 2022. godine učenici od četvrtog do osmog razreda obilježili su DanBezVeze.

Što je DanBezVeze? To je dan bez mobitela i drugih digitalnih uređaja te interneta. Projekt se provodi petu godinu zaredom, a idejni začetnik je Mirena Maljković, učiteljica informatike u OŠ Rapska. Cilj Dana BezVeze je osvijestiti preopterećenost tehnologijama.

Nakon prva dva sata nastave, bez upotrebe školskih tableta i pametnih ekrana, učenici su se nakon velikog odmora okupili na školskom dvorištu kako bi sljedeća dva školska sata proveli u igri. Igre i aktivnosti osmislila je i pripremila učiteljica Renata.

Prva igra bila je nošenje jaja u žlici. Većina učenika pokazala je veliku spretnost i jaja su cijelo vrijeme bila u žlici. Uz njih su hodale i bodrile ih njihove učiteljice.

DSC02738_800x600

 

Druga igra “Dan -BezVeze” je nalik igri “Dan-Noć”. Učenici su se slobodno kretali igralištem. Na voditeljev uzvik “dan” trebali su ostati  u stojećem položju. Na uzvik “bez veze” trebali su čučnuti. Najpažljivijima su se pokazali učenici petog razreda.

Uslijedila je igra “Skok s loptom”. Zadatak je bio pridržavati loptu koljenima ili bedrima i skačući prijeći određenu udaljenost. Većina učenika bila je spretna, no bilo je i onih kojima je lopta ispala nekoliko puta.

DSC02760_800x600

 

U igri “Lov na blago” učenici su na školskom dvorištu tražili sakrivene ping-pong loptice i kinder jaja. Pojedini učenici pronašli su pravo bogatstvo.

DSC02798_800x600

 

Nastavak aktivnosti odvijao se u hladovini školske terase. Svaki razred dobio je u omotnicama dijelove slika koje je trebalo sastaviti u cjelinu. Ovisno o dobi učenika, slike su imale različit broj dijelova.

DSC02839_800x600

 

Na kraju su se svi učenici “povezali”. Učenici su stajali u krugu i jedan drugom dodavali klupko vune zadržavajući komad vune kod sebe. Kad su svi bili povezani, spustili su vunu na tlo.

DSC02901_800x600

 

Svi sudionici dobili su priznanja i domaću zadaću: pokušajte cijelo popodne biti bez mobitela, tableta i računala. a istu zadaću dobile su i učiteljice.

R. Kos

PRIZNANJE (1)

Anketa za učenike: