15.6.2022. bio je dan realizacije jednodnevnog izleta učenika 1., 2.a i 2.b razreda srednje škole. Izabrane destinacije pronašli smo u prekrasnom brežuljkastom Zagorju koje je taj dan bilo obasjano suncem.

Obzirom da je svaki razred putovao drugim kombijem, atmosfera je od jutra bila različita i ovisila o raspoloženju učenika. Neki su još spavali, drugi uzbuđeno i glasno razgovarali, a neki su pjevali.

Edukativni dio izleta počeo je u Parku znanosti gdje su učenici upoznali eksponate koji pokazuju različite pojave u svijetu prirodnih znanosti. Zatim su i oni u radionici postali mali znanstvenici. Podijeljeni u tri tima slušajući upute vodiča izradili su njihalo.

Nakon radionice i kratke okrjepe uz sendviče i sokove, krenuli smo prema Muzeju seljačkih buna. Tu nas je dočekao „vitez“ koji je upoznao učenike s opremom i oružjem viteza iz 16. st.

Oni hrabriji okušali su se u vještini gađanja lukom i strijelom. Uz pomoć viteza  pokušali su ispaliti po tri strijele i pogoditi u metu Neki su u gađanju bili vrlo uspješni.

Na kraju smo razgledali Muzej seljačkih buna. Tu su učenici čuli kako i zašto je došlo do pojedinih buna i kako su završile.

U dvorcu Oršić imali smo ručak, a kasnije se u Stubici počastili i sladoledom.

Tamara Herjavec Habek, prof.