Ove smo srijede, 05.10., a povodom obilježavanja Dječjeg tjedna, ugostili male goste iz DV Bambi (Sračinec) i susjednog DV Dječji svijet. Klinci su uživali u druženju s našim učenicima u sklopu raznih radionica koje su organizirali naši djelatnici.

Više o događaju i integriranom danu napisala je Novinarska grupa VI. osnovne škole pod vodstvom  učiteljice Nataše Narančić. Njihov člnak prenosimo u cijelosti.

Patricija Gold

Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar  5. listopada 2022. organizirao je brojne kreativne radionice osmišljene s ciljem obilježavanja Dječjega tjedna. U sklopu projekta „Teškoće nisu prepreka“ radionicama se priključila i Novinarska grupa VI. osnovne škole Varaždin čije su članice vrijedno dokumentirale sva događanja i razgovarale s njihovim sudionicima. U Kreativnoj, Likovnoj, Sportskoj, Glazbenoj, Jesenskoj radionici te Pričaonici i Družionici sudjelovali su učenici razredne i predmetne nastave te odgojno-obrazovnih skupina u suradnji s djecom iz partnerskih vrtića, Dječjim vrtićem Bambi iz Sračinca i Dječjim vrtićem Dječji svijet.

U Kreativnoj radionici izrađivali su se leptirići recikliranjem starih plastičnih boca i komadića kolaža koje su učenici i mali gosti sami izrezivali. Dodavanjem krila od kolaža svoje su plastične boce pretvarali u unikatne leptiriće s krilima u svojim najdražim bojama. Učenici su u radionici vidno uživali jer im je, kako su s novinarkama podijelili, najdraže kad svojim rukama stvore nešto novo. Tema Uokvirene radionice bila je različitost, a sudionici su bojili smajliće u skladu sa svojim osjećajima i u njih upisivali svoja imena. Svoje su uratke lijepili na okvir u kojemu su se svi zajedno fotografirali te su na taj način opisali sreću i ljubav koja ih povezuje u različitostima. Kakvim je sve bojama jesen obojila grane stabala, pokazali su sudionici Jesenske radionice bojeći listiće i ukrašavajući njima zajedničko stablo. Da se nova prijateljstva mogu stvoriti plesom i glazbom, vidjelo se na Glazbenoj radionici čiji su sudionici odmah istaknuli koliko uživaju u plesu i glazbi te su osmislili i neke nove plesne pokrete. Zabava, pjevanje i ples u paru ispunili su prostor vedrinom i veseljem. Sudionici Likovne radionice isprobali su inovativne tehnike oslikavanja pomoću tkanine i boje te zajedničkim radom stvorili prava umjetnička djela. Svoje su sportske vještine pokazali mladi sportaši koji su se cijelo vrijeme družili u dvorani sudjelujući u igrama u Sportskoj radionici. Pokazali su da uspješno mogu voditi loptu oko ćunjića i da rado sudjeluju u svim sportskim igrama. Za svoje su uspješne rezultate na kraju dobili poklone i diplome koji će ih podsjećati na ovo druženje. U Pričaonici se cijelo vrijeme pripovijedalo i glumilo, a nakon ispričanih priča slijedio je i razgovor o onome u čemu je u priči bilo riječ. Svi su sudionici, naravno, pokazali da su odlični slušači i vješti pripovjedači. Veselo je bilo i u Družionici, gdje su učenici bojili svoje ruke bojama koje predstavljaju simbole njihovih poteškoća, a zatim su dlanove otiskivali na papir i tako stvarali kreativna djela. Na taj su način svoje različitosti spojili u kreativnosti te se tako družili i stvarali nova prijateljstva.

Završni je dio ovoga susreta bio posvećen izlaganju svih uradaka nastalih zajedničkim aktivnostima malih i velikih kreativaca. Sve su se skupine učenika i mladih gostiju zajedno s voditeljicama svojih aktivnosti okupili u dvorani gdje su u nekoliko minuta predstavili svoje radionice i radove koji su na njima nastali. Veseli leptiri i šarena jesenska stabla zavladala su prostorom sportske dvorane, a zaplesalo se i zapjevalo uz pjesmu Muzikaš. Svi su prisutni s osmijehom na licu uživali promatrajući pregršt inspirativnih kreacija nastalih u samo dva školska sata. Nakon toga uputili su se u blagovaonicu gdje su se počastili te tako zaokružili obilježavanje svojega tjedna.