Od odluke Hrvatskog sabora iz 2017. godine, svake posljednje srijede u mjesecu veljači, obilježava se Dan ružičastih majica, odnosno Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima.

U svijetu se taj dan obilježava od 2007. godine kada su vršnjaci maltretirali srednjoškolca u Kanadi jer je u školu došao u ružičastoj majici. Nekoliko dana kasnije, njegovi prijatelji organizirali su prosvjed: došli su u školu u ružičastim majicama, kupili su ih još 50-ak i dijelili drugim mladićima.
S obzirom da su zadnje srijede u veljači, 22. 02., naši učenici na drugom dijelu zimskog odmora, u Centru smo Dan ružičastih majica obilježili tjedan dana prije – 15. veljače, a cijeli tjedan bio je posvećen aktivnostima i radionicama vezanima za temu različitosti, nenasilne komunikacije i prevencije vršnjačkog nasilja.
Učenici 1. i 2. razreda srednje škole te 2., 3., 5., i 8. A razreda osnovne škole kroz metodu Forum Teatra uz vođenje socijalne pedagoginje isprobavali su različite nenasilne načine rješavanja sukoba.

Učenici 6.B razreda obilježili su Dan RM sa razrednicom Renatom Kos i radionicom „Što je nasilje”. Kao uvod u aktivnost učenici su otvarali polja i pokušavali odgonetnuti što prikazuje skrivena fotografija. Nakon toga su na listiću tražili i zaokruživali "lijepe riječi" te dopisali još po dvije lijepe riječi što nije bio lak zadatak. Raspravljali su o ružnim riječima s popisa – da li ih koriste i u kojim situacijama. Promatrali su razne fotografije koje prikazuju nasilje ili prijateljstvo te opisivali što fotografija prikazuje i kako se osjeća osoba koja je žrtva, jesu li i sami ponekad bili u sličnoj situaciji bilo kao nasilnik, bilo kao žrtva. Na kraju su izradili plakate o nasilju i o lijepom ponašanju.

Učenici 3. A razreda srednje škole sa svojom su razrednicom, Tamarom Herjavec Habek izradili zanimljivu majicu od čepova koje su obojali u ružičasto i obogatili „porukama mira“.
S učenicima 6.A razreda „poruke mira“ pisala je stručna suradnica psihologinja Janja Bišević.

Učenici OOS A5, OOS A7 i OOS A8 sa svojim su učiteljicama Darijom Kulfom, Janjom Mitrović i Matejom Svetec Trčak i pomoćnicama u nastavi Jelenom Vidaček i Idom Hasijom Juričić, izradili prigodan plakat, učenici 7.A razreda s razrednicom Natalijom Luić, u želji da zaustave vršnjačko nasilje, ispisali su na leđima znak „STOP“, a učenici OOS A2 – 6 sa svojom učiteljicom Ivanom Sopek i PUN Matejom Dolenc razgovarali su kako biti dobar prijatelj i obojali predložak majice u ružičasto.

Hvala svima na sudjelovanju!
U nastavku možete pogledati fotografije.

Patricija Gold