U sklopu projekta  ”Posjet učenika osmih razreda Vukovaru” za školsku godinu 2022./2023. učenici 8.a i 8.b razreda i njihove razrednice Blaženka Maltar i Ivana Peček boravili su od 27. veljače do 28. veljače 2023. godine u Vukovaru. Tijekom boravka u Vukovaru realizirana je dvodnevna terenska nastava u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.

Dolaskom u Vukovar 27. veljače učenici i njihove razrednice prvo su obišli izložbeni prostor Memorijalnog centra Domovinskog rata, a nakon toga su slušali predavanje Domovinski rat i Bitka za Vukovar. Nakon ručka razgledali su Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar. Popevši se na visoki vodotoranj koji predstavlja simbol hrvatskog zajedništva, učenici i njihove razrednice uživali su u ljepotama grada pokrivenog snijegom.

U popodnevnim i večernjim satima organiziran je smještaj u hostel „Dubrovnik“, večera i druženje s učenicima iz drugih škola prisutnih na terenskoj nastavi.

Sljedeći dan nakon doručka učenici su posjetili memorijalna mjesta u Vukovaru – crkvu sv. Filipa i Jakova, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Mjesto sjećanja „Vukovarska bolnica 1991“, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčara, masovna grobnica na Ovčari, Kukuruzni put – put spasa, Velepromet i Borovo Commerce. Nakon ručka učenici su prisustvovali Školi mira.

Učenici osmih razreda tijekom boravka na terenskoj nastavi naučili su i obnovili svoja znanja o prošlosti Vukovara, vučedolskoj kulturi i Domovinskom ratu. Bilo nam je lijepo, poučno i zabavno.

razrednice:

Blaženka Maltar, Ivana Peček