Domaćin pete mobilnosti projektnih partnera bila je Osnovna šola dr. Ljudevita Pivka u Ptuju, Sloveniji. Mobilnost je trajala od ponedjeljka 21. ožujka do petka 24. ožujka 2023. Sudionici iz našeg Centra bili su ravnatelj Marin Vučić, Ines van Hoek, Dejan Pandža i Renata Kos.

DSC06810_800x600

 

Prvog dana mobilnosti ravnateljica OŠ dr. Ljudevita Pivka Lidija Marin predstavila je školu domaćin, Tanja Nikolovski predstavila je posebni obrazovni sustav u Sloveniji, a Aleksandra Serec Šijanec predstavila je mobilni tim koji obilazi redovne škole. Nakon predstavljanja i podjele poklona sudionici su obišli školu.

 

Drugog dana mobilnosti bio je 21. ožujka – Svjetski dan osoba s Down sindromom. Sudionici mobilnosti priključili su se učenicima OŠ dr. Ljudevita Pivka na Mestnem trgu gdje su učenici ispred gradske vijećnice izveli kratki kulturno-umjetnički program u kojem je sudjelovao pjevački zbor, plesna skupina i skupina bubnjara. Svim okupljenima obratila se Nuška Gajšek gradonačelnica Ptuja.

 

Po završetku programa projektni partneri su zajedno s učenicima krenuli prema školi te sudjelovali u radionicama koje su uz učiteljice vodili i učenici. Grupa A izrađivala je masku kurenta, grupa B kuhala je ričet i pekla štrudlu od jabuka, grupa C učila je svirati i plesati tradicionalne slovenske pjesme, a grupa D izrađivala je razglednice.

DSC06813_800x600

 

 

U nastavku radnog dijela Tanja Kaučevič predstavila je aktivnosti uz asistenciju psa koje se provode u školi dr. Ljudevita Pivka.

DSC06824_800x600

 

Nakon ručka sudionici su se podijelili u dvije grupe te gledali praktičan rad aktivnosti uz asistenciju psa. I sami su mogli isprobati i sudjelovati u aktivnostima.

DSC06838_800x600

 

 

Prije odlaska u razgled Ptuja tim iz Irske predstavio je aktivnosti tijekom mobilnosti u Galway.

 

Srijeda je bila rezervirana za upoznavanje kulturnih znamenitosti Slovenije pa su projektni partneri posjetili i razgledali Postojnu i Ljubljanu.

 

Četvrtog dana mobilnosti sudionici su se okupili u dvorani hotela Primus gdje je Simona Pajnkiher govorila o Halliwick konceptu plivanja za osobe s teškoćama. Nakon predavanja dio projektnih partnera vježbao je u bazenu s Tanjom Knehtl i Sabinom Dokl  instruktoricama Halliwick koncepta, a ostali su promatrali.

 

Navečer je upriličena svečana večera na kojoj je goste pozdravio Primus osobno, a gostovala je folklorna skupina i kurenti.  Koordinatorica projekta iz slovenskog tima Tanja Nikolovski i ravnateljica Lidija Marin podijelile su sudionicima mobilnosti potvrde o sudjelovanju. Kruna večeri bila je torta sa logom projekta.

 

Zadnji dan projektni partneri posjetili su Kurentovu hišu i saznali o povijesti ovih prepoznatljivih kostima i maski. Uz do viđenja u Galwayu sudionici su se zaputili svojim domovima.

20230323_170839_800x600

R. Kos