Svjetski dan autizma obilježava se svake godine 2. travnja kako bi se podigla svijest o ovom složenom poremećaju koji utječe na razvoj socijalnih i komunikacijskih vještina, te ponašanja i interesa. I ove godine naš Centar je obilježio Svjetski dan svjesnosti o autizmu, dan kojega je Glavna skupština Ujedinjenih naroda odredila kako bi osvijestila zajednicu o posebnostima i teškoćama osoba s autizmom i podršci koju je potrebno pružiti i osobama i njihovim obiteljima. Ovaj dan je i prilika da se stavi naglasak na potencijale koje osobe s poremećajem iz spektra autizma imaju, a sve s ciljem njihove veće integracije u društvenu zajednicu.  Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije na globalnoj razini ima više od 70 milijuna osoba s autizmom. No, ta je procjena samo približna jer neke zemlje nemaju sustavno i adekvatno praćenje ove dijagnoze. U Hrvatskoj se podaci o osobama s poremećajima iz spektra autizma prate u okviru Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom, u kojem je u 2022. godini zabilježeno  4.177 slučajeva, ali se smatra da ih ima znatno više. Učestalot ovog poremećaja porasla je od 2000. godine čak za 178%. U našem Centru se trenutno školuju 42 učenika s ovim poremećajem.

Ovaj dan ima za cilj razbijanje predrasuda i stereotipa o autizmu, te promociju razumijevanja i prihvaćanja osoba s autizmom. S tim ciljem smo mi ugostili učenike 2. b razreda V. osnovne škole iz Varaždina i njihovu učiteljicu Željku Korade koji su nas jako razveselili lijepim poklonom – košarom prepunom zdravog voća. Kroz osmišljene radionice učenici su se upoznavali, družili, surađivali i na taj način se učili prihvaćati posebnosti učenika s autizmom. U našem drugom razredu pod vodstvom edukacijske rehabilitatorice Ines Žukina učenici 2.b razreda V. osnovne škole i učenici našeg 2. razreda su zajedno izrađivali i ukrašavali pisanice, a zajedno s odgojno obrazovnom skupinom edukacijske rehabilitatorice Darije Kulfe su pekli palačinke. Palačinke su simbolično bile plave boje obzirom da je plava boja simbol autizma. Nakon radionica svi zajedno su se počastili plavim palačinkama, sokovima, slatkišima.

Ostali razredi i skupine naše škole su se također pridružile u obilježavanju ovog dana razgovorom o posebnostima ovog poremećaja, rješavanjem listića posebno pripremljenih za ovaj dan i oblačenjem plavih majica.

Mia Marčec, Ines Žukina, Darija Kulfa

Ako želite, pogledajte listiće:

AUTIZAM LISTIĆI