Svake godine, diljem svijeta, zadnje srijede u mjesecu svibnju obilježava se Svjetski dan sporta. Taj dan ima za cilj promovirati važnost tjelesne aktivnosti i zdravog načina života. Također, 31. svibnja obilježava se Svjetski dan nepušenja, s ciljem podizanja svijesti o štetnosti pušenja i poticanja na život bez duhanskog dima. U našem Centru smo odlučili spojiti ova dva značajna dana i organizirati poseban program za učenike odgojno-obrazovnih skupina, osnovne i srednje škole.

Tako smo 31. svibnja 2023. godine obilježavanje započeli  predavanjem o štetnosti i važnosti nepušenja. Predavanje je održala učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Kristina Kralj učenicima šestih, sedmih i osmih razreda. Učenici su bili pažljivi slušatelji te su na kraju predavanja ponijeli kući prigodan letak na tu temu.
Prezentacija: Svjetski dan nepušenja – zdravlje na prvom mjestu

Nakon predavanja, održana je kreativna radionica koju je osmislila učiteljica Natalija Luić na kojoj su učenici izrađivali plakat s porukama o štetnosti pušenja i prednostima sporta. Bilo je zadovoljstvo vidjeti koliko su naši učenici bili inspirirani i koliko su se trudili u stvaranju svojih radova. Kroz crteže sportaša, poruke i kreativne izraze, učenici su prenijeli snažne poruke o važnosti zdravlja i aktivnog načina života.

Nakon radionice, uslijedile su sportske igre koje su osmislile učiteljice Tamara Herjavec Habek i Kristina Kralj u kojima su učenici imali priliku pokazati svoje sportske vještine. Današnji gost, vlasnik nogometne akademije Lumen iz Varaždina i nogometni trener, Tomislav Jelenski, bio je  vrlo angažiran i poticao je učenike da se aktivno uključe i daju sve od sebe. Igre su bile raznolike, uključujući štafetne igre, poligone i igre spretnosti. Svi su učenici bili oduševljeni i uživali su u natjecateljskom duhu i timskom radu. Poruka  trenera Jelenskog je bila jasna – sport može biti put prema uspjehu i zdravlju, dok pušenje ima samo negativne posljedice.

Ovaj dan je bio važan podsjetnik za naše učenike da brinu o svom tijelu i zdravlju. Bavljenje sportom može imati mnoge pozitivne učinke, kao što su bolje fizičko zdravlje, jačanje samopouzdanja, socijalizacija i smanjenje stresa. Također, učenici su dobili vrijedne informacije o štetnim učincima pušenja i važnosti nepušenja kako bi donijeli pravilne odluke za svoju budućnost.

Suradnja s gostujućim trenerima i stručnjacima iz različitih sportskih područja važna je da naše učenike dodatno educiramo o raznim sportovima i zdravom načinu života. To im pruža mogućnost da steknu uvid u različite aspekte sporta i inspiriraju se na putu ostvarenja vlastitih sportskih ciljeva.

Kao zahvalu treneru Tomislavu na dolasku u ime učenika i djelatnika Centra predali smo zahvalnicu te se nadamo da je ovaj susret početak jedne nove suradnje.

učiteljice Tamara, Natalija i Kristina