IMG_20141122_220853

Profesorice Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, Ana Konjević i Eva Brlek, sudjelovale su na Međunarodnom stručnom skupu pod nazivom „HealthFit-promoting wellbeing in youth“ koji se održavao u Palermu na Siciliji od 15.-23. studenog, 2014.

Na seminaru je sudjelovalo 38 sudionika (profesora, voditelja projekata, savjetovatelja) iz 15 zemalja: Italije, Bugarske, Danske, Njemačke, Grčke, Rumunjske, Slovenije, Litve, Armenije, Azerbeđana, Bjelorusije, Gruzije, Moldavije, Ukrajine i Hrvatske.

Seminar je financiran iz Erasmus+ programa Europske unije, a u organizaciji CESIE iz Palerma.

Ciljevi seminara bili su jačanje znanja i kompetencija sudionika u području zdravih stilova života, posebice zdrave prehrane, mediteranske dijete, te svakodnevnih sportskih aktivnosti, sa ciljem poboljšanja kvalitete života, posebice mentalnog zdravlja.

Mentalno zdravlje je sastavni dio zdravlja svake osobe. Samo osoba koja zna kako može utjecati, unaprijediti i sačuvati svoje mentalno zdravlje je zdrava osoba u punom smislu riječi. Koliko je važno pravilno se hraniti i provoditi razne oblike fizičke aktivnosti toliko je važno voditi brigu i o mentalnom zdravlju. Samo zdrava osoba (u punom smislu riječi) je sposobna prihvačati druge ljude, stvarati prijateljstva i dobro se nositi sa životnim stresovima, te biti produktivna na radnom mjestu.

Na svjetskoj razini naglašava se važnost pravilne prehrane, tjelovježbe, te usvajanja zdravih životnih navika u očuvanju mentalnog zdravlja. Mentalni poremećaji u stalnom su porastu iz godine u godinu, upravo se zato sve više preventivnih programa provodi u mnogim zemljema. Europska komisija u okviru programa Erasmus + navodi kako je to jedno od prioritetnih područja.

Loše prehrambene navike, nedostatak fizičke aktivnosti, sve lošija kvaliteta života dovodi do mnogih teškoća kao što su poremećaji u prehrani, psihosomatske bolesti, migrene, hipertenzije, dijabetes, neuromišićne bolesti, razne vrste tumora (maternice, dojke, debelog crijeva). Preventivni programi i sprečavanje nastanka bolesti pokazalo se daleko povoljnije nego liječenje istih. Podizanje razine svijesti o tim problemima kod svih dobnih skupina trenutno je prioritet u cijelom svijetu, pa tako i u Europi.

Metode koje su korištene tijekom seminara bile su uglavnom neformalne tehnike učenja bazirane na kreativnim tehnikama, vođenim imaginacijama, eksperimentalnom učenju, igranju uloga, suradničkom učenju, korištenju suvremene ICT tehnologije, te aktivnostima na svježem zraku.

U okviru seminara bile su održane i dvije Internacionalne večere. Prvu večer bila je predstavljena i Hrvatska, posebno grad Varaždin. Sudionicima je bila ponuđena tradicionalna hrana i piće iz našeg kraja, te su se sudionici upoznali s ljepotama Hrvatske preko letaka i prospekata. Također svim sudionicima su bili podijeljeni suveniri koje su izradili učenici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, te dvd-i u kojima je predstavljen Centar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poslijednji dan seminara, je bio projektni dan, u kojem je dogovoren projekt između Grčke i Hrvatske nazvan GreeCro koji ćemo aplicirati za financiranje preko programa i fondova Europske unije. Projekt će biti baziran na razmjeni znanja i iskustava između zemalja partnera, te će poseban naglasak biti na zapošljavanju osoba sniženih intelektualnih sposobnosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ana Konjević, prof.reh./Eva Brlek, prof.reh.