U petak 22. rujna 2017. godine nekolicina voditeljica i članica učeničke zadruge “Detelica” sudjelovala je na predavanjima i radionicama “Baština i priroda: krajolik mogućnosti” u sklopu 21. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi .

Voditeljicama sekcija učeničkih zadruga i odgojno-obrazovnim djelatnicama okupljenima u Domu kulture obratio se pozdravnim govorom gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, a potom su predškolci Dječjeg vrtića Lepoglava izveli kratki scensko-glazbeni nastup na zavičajnom govoru.

Teta iz vrtića, Mirjana Županić prezentirala je vrtićki projekt „Lepoglavska čipka“ koji je na državnoj smotri proglašen najboljim primjerom odgojne prakse.

dr. sc. Mirjana Posavec, ravnateljica OŠ Ivana Rangera, Kamenica održala je dva predavanja u kojima je prikazala važnost ručnog rada kao poticaja dječje kreativnosti te kako se kulturna baština može implementirati u kurikulum i sadržaj svih nastavnih predmeta.

Nakon predavanja uslijedio je rad u radionicama. Voditeljice iz “Detelice” sudjelovale su u izradi logožara, u izradi predmeta od slame (podmetača) i radionici lepoglavske čipke, a stečena znanja koristit će i širiti u radu sa učenicima.

Voditeljice su razgledale izložbu čipke koja je bila postavljena na nekoliko lokacija i  crkvu poznatu po freskama  Ivana Rangera.