U srijedu, 20. rujna 2023. godine tri učenika drugog i dva učenika trećeg razreda s učiteljicama Blaženkom Maltar i Kristinom Kralj sudjelovali su u edukaciji iz prometa, prve pomoći te zaštite od požara. Domaćin je bila Osnovna Škola Metel Ožegović iz Radovana.  Edukaciji je pristupilo ukupno sto učenika, a program provode tvrtka Mini Auti i MUP-RH u suradnji s partnerima HCK, HVZ, te HCR.

Učenici su u manjim grupama prolazili edukaciju podijeljenu na četiri dijela.

Prvo su upoznali prometnog policajca s kojim su ponovili kojoj stranom kolnika se kreću pješaci, kako izgleda zebra, kada ju smiju prijeći. Ponovili su i ako nema zebre gdje se prolazi preko kolnika te ukoliko voze bicikle ili romobile što obavezno moraju imati na glavi. Prometni policajac je naglasio kada se djeca smiju voziti na prednjem sjedalu automobila te su učenici imali priliku sjesti u policijski automobil za vozačevo mjesto.

Nakon prometnog policajca naučili su kako se provjerava diše li njihov prijatelj ukoliko se onesvijesti te kako staviti takvog prijatelja u bočni položaj. Malo hrabriji su se okušali i u masaži srca.

Treći, njima najzanimljiviji dio edukacije  bio je prijeći zebrom preko semafora te voziti po poligonu u mini automobilima kojima su sami upravljali. Naučili su stati na crveno svjetlo i na znak stop, propustiti pješake na zebri i još mnogo toga. Ovdje su imali priliku fotografirati se za uspomenu u mini automobilima.

Posljednja radionica je isto izazvala veliko zanimanje jer je to radionica s vatrogascima kod kojih su imali igru gdje su vodenim mlazom gađali limenku, gasili otvoreni požar velikim vatrogasnim šmrkom te naučili koristiti vatrogasni aparat uz prezentaciju gašenja. Na kraju su sjeli u vatrogasni kamion te u mislima postali vatrogasci.

Nadamo se da je učenicima ova edukacija razvila svijest o opasnostima koje proizlaze iz svakodnevnog života i prometa ali i podsjetila ih kako se ponašati kao sudionik u prometu.

 Kristina Kralj