U petak, 13.10.2023., obilježili smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Dan je bio veseo i zabavan jer su naši gosti bili učenici 3.b III.OŠ Varaždin s učiteljicom Suzanom Kućar i pedagoginjom Valentinom Mrazović.

Slika1

Podijeljeni u različite radionice, učenici su uz nove prijatelje stvorili prekrasne kreativne radove te uvježbali pjesme i recitacije. Po prvi puta našu školu je posjetila učiteljica Marina Drvar iz Tinker Laba koja je sa kolegicom Marijom Crnčec vodila jednu radionicu.

Učenici skupina OOS A5 i A7, zajedno sa svojim razrednicama Matejom Svetec Trčak i Janjom Mitrović, asistenticama Ljubicom Ribić i Jelenom Vidaček te logopedinjom Mijom Marčec, sudjelovali su na radionici „Jesenski mozaik“. Učenici su se upoznali s jesenskim plodovima, imenovali ih i taktilno istraživali te na kraju pomoću njih izradili mozaik klipa kukuruza i suncokreta.

Slika2

 

Slika3

 

Učenici 4. i 6. razreda sudjelovali su u radionici “Bogatstvo jeseni” koju su vodile Vesna Šmaguc Labaš i Ksenija Kezele. Od plodova jeseni, sjemenki žitarica i komušine kukuruza učenici su kreirali raznolike cvjetove.

Slika4

Slika5

 

Dragica Kuzman – Ahmić i  Jasna Koren održale su radionicu pod nazivom „Tikve“. Izrađivale su se tikve od polukartona i papira u boji. U radu se još koristio krep papir i vruće ljepilo. Učenici koji su sudjelovali bili su marljivi i pažljivi te su s voljom i veseljem pristupali radu. Pomoć u radu je bila i Maja Merlić – Golubić.

Slika6

Slika7

 

Na radionici “Veseli ježići” koju je vodila Emina Ahmetović uz ideje Marine Radosavljević bilo je vrlo zabavno. Oblikujući plastelin učenici su ježićima napravili  vesele kaputiće koje su potom upotpunili sjemenkama i dobili prave bodlje. Učenici su zaista uživali.

Slika9

Slika10

 

U radionici “Jesenski patuljci” učenici su izrađivali patuljke od plodova jeseni, žireva i lišća. Provukli su listove kroz štapiće i na kraju patuljke ukrasili šarenim čupavim vaticama. Lijepo su se zabavili i kušali blagoslovljene kolače i peciva.

Slika11

 

U radionici “Razigrano pecivo” učenici su se prvo upoznali obzirom da smo imali goste iz druge škole. Nakon toga dijelile su se uloge na način da su učenici nasumično birali jednu fotografiju te je potražili u tekstu. Čitali su tekst uloge naglas te nacrtali svoj kruh ili pecivo. Ponovo su čitali tekst. Nakon toga uslijedila je igra „Razigrano pecivo“. Učenici su bili podijeljeni u dvije grupe: pecivo i kruh. U grupe su složeni na temelju fotografije koju su nasumično odabrali iz kutije. Svaka grupa je imala tri zadatka. Prvi zadatak je bio otići u zadanu učionicu i pronaći 10 fotografija svoje grupe (grupa „kruh“ je tražila fotografije kruha, grupa „pecivo“ je tražila fotografije peciva) te omotnicu sa zadatkom 2. Drugi zadatak bio je otići u određenu učionicu i pronaći omotnicu u kojoj su bili dijelovi slagalice, složiti slagalicu i zalijepiti je na papir te otići u konferencijsku dvoranu. U konferencijskoj dvorani je svaka grupa trebala pronaći omotnicu sa svojim znakom i uz tekst zalijepiti odgovarajuće fotografije. Obje grupe su izvršile sve zadatke te su na kraju igrali „pecivo“ protiv „kruha“ igru pamćenja. Radionicu su vodile Renata Kos i violeta Svetec.

Slika13

Slika12

 

Učenici odgojno-obrazovne skupine A4 sa svojom učiteljicom Jelenom Kranjčec Mlinarić i logopedinjom Emili slušali su priču Mala crvena koka. Crvena je koka bila jako marljiva koka koja je pronašla sjeme i posijala ga. Iz njega je narasla pšenica, iz pšenice je koka dobila brašno u mlinu. Iz brašna je ispekla fini, mirišljavi kruh. Nakon priče učenici su odgovarali na pitanja i sudjelovali u pričanju priče. Na kraju smo izradili koku, pšenicu i kruh od različitih materijala.

Slika14

Slika15

 

Naši gosti i učenici Centar na likovnoj su radionici “Jabuke u košari” po izboru bojali predloške – jabuke. Za svoje tri obojane jabuke izradili su košaricu od trakica papira. Sve su zalijepili na pripremljenu papirnatu podlogu.

Slika16

Slika17

 

Radionicu “Jesenske igre plodovima” vodile su Blaženka Maltar i Kristina Kralj. Uz sedmero učenika našeg Centra pridružilo nam se šestero učenika gostujuće osnovne škole. Da bi učenici sudjelovali u štafetnim igrama prvo su  izvlačili papiriće na kojima su bile nacrtane bundeve ili kesteni. Ovisno koji simbol su izvukli, stali su iza stalka s tim simbolom te su tako podijeljene ekipe. Prvo su učenici igrali igru Nošenje kestena u žlici, zatim su igrali Pogodi otvor bundeva  te se trudili dobiti bod za svoju ekipu. Bila je ovdje i igra brzine Prenošenje bundeva gdje se trebala prenijeti bundeva oko stalka što brže. Preciznost su morali pokazati u igri Baci alke na tikvice gdje su malim obručem gađali male tikvice. Kako su u našoj radionici bili izuzetni sportaši odigrali su igru  Neka puca te pokazali da jako dobro barataju loptom. Zadnja igra kojom smo potaknule razmišljanje i smirivanje emocija kod učenika bila je igra Labirint gdje su u što kraćem vremenu morali voziti kuglicu od starta do cilja. Uz zabavne igre vrijeme nam je jako brzo prošlo te su učenici na kraju dobili zahvalnice i slatke poklone jer su u igrama s našim učenicima pokazali empatiju, fair play i toleranciju.

Slika18

Slika19

 

Učenici 1. i 3. razreda sudjelovali su u plesnoj radionici pod nazivom “Rasplesana jesen”. Učenici su pjevali i plesali na pjesmu Jesen je. Voditeljice radionice bile su razrednice 1. i 3. razreda – Darija Kulfa i Ines Žukina.

 

U našoj školskoj knjižnici slušala se prilagođena vesela priča K. Halužan o dvoje nestašne djece, Dori i Mariu koji se prema hrani nisu odnosili s poštovanjem. Bacali su hranu kroz prozor, u kantu za smeće, zakapali u vrt, gađali se hranom u svađi. Sve dok se nije pojavila jedna mala pametna vila. Dora i Mario svašta su od nje naučili. Poslije priče učenici su  izradili plakat o tome kako nastaje hrana.

Slika20

Slika21

 

Učenici 1.a i 3. razreda srednje škole vrijedno su sudjelovali u svojim radionicama koje je vodila učiteljica Marina Drvar iz Tinker Laba. Prvo su izradili slano tijesto od brašna, soli i tople vode. Svatko je dobio dio tijesta koje je prema svojoj želji obojio jestivim bojama, izradio određeni oblik i ukrasio ga različitim sjemenkama. U drugoj radionici temperama su oslikavali ukrasne tikve i tako ih uljepšali.

Slika22

Slika23

Slika24

 

Nakon radionica uslijedio je blagoslov vlč.Leonarda Šardija u holu škole te blagovanje posvećenih pekarskih proizvoda.

Slika25

Slika26

Tamara Herjavec Habek