Danas smo imali posebne goste, došli su k nama ravno iz prošlosti.

Obučeni u posebnu odjeću sa željeznim oklopima i pletenim željeznim  kapuljačama, oboružani  mačevima i uz pratnju njihovih lijepih dama u dugim haljinama posjetili su nas članovi Udruge  Viteškog  reda Svetog  Nikole iz Varaždina.

Prikazali su svim učenicima više smjene ponešto iz srednjovjekovne povijesti Varaždina i Hrvatske.

Nakon što smo čuli kao pozdrav njihovu himnu koju su nam svi zajedno otpjevali uz zvuke drvenih svirala,  posebno nam se svidjelo kad su  demonstrirali  način uporabe srednjovjekovnog oružja, prikazom mačevanja.

Vidjeli smo i kako su se nekada ljudi i djeca zabavljali,  čuli svirku i pjevanje na način kako se to nekada radilo.  U to doba su i po sajmovima hodali razni zabavljači i pokazivali svoje vještine, kao i lutkari koji su tamo izvodili svoje male predstave. I nas su na kraju razveselili i kratkom lutkarskom predstavom  o vitezu Juraju koji je pobijedio  strašnog zmaja i osvojio srce svoje princeze. 

Poslije su svi učenici imali prilike pitati naše goste sve što ih zanima, razgledati njihovu odjeću i oružje,a neki su se ohrabrili i probali kako to izgleda biti vitez sa mačem u ruci .

Draženka Topol – Vukmirović, prof. defektolog