Autor:
Prim. dr. sc. Borut Marn, dr. med., spec. otorinolaringolog

Svako oštećenje je potrebno što prije prepoznati, a upravo vi, dragi roditelji, u tome možete najviše pomoći

Ovaj tekst, inače namijenjen mladim roditeljima, uz manje izmjene sastavni je dio male knjižice razaslane u sve pedijatrijske ambulante u Hrvatskoj, sa željom da se pomogne roditeljima u ranom prepoznavanju poremećaja u razvoju slušanja i govora. To je omogućio Državni zavod za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži, koji je među prvima prepoznao važnost ranog otkrivanja oštećenja sluha. Danas se gotovo svakom djetetu već u rodilištu provjerava sluh. Međutim, prije godinu-dvije to je bio iznimni slučaj, tako da danas sigurno postoje mala djeca u kojih postoji neprepoznato oštećenje sluha, a usporeni razvoj govora pripisuje drugim uzrocima. Molimo roditelje i sve koji skrbe o djeci da nam pomognu da im pomognemo i to u pravo vrijeme!

Pratiti razvoj slušanja i govora? Zašto?

Uredan sluh jedan je od najvažnijih preduvjeta za uredan razvoj govora, jer se govor uči jedino slušanjem. Oštećenje sluha ubraja se u najčešća prirođena oštećenja, a obično je prisutno već pri otpustu iz rodilišta. Uzroci oštećenja su različiti, a često i nepoznati. To mogu biti genski čimbenici, neke bolesti u tijeku trudnoće, vrlo težak porođaj, komplikacije u tijeku i nakon porođaja i dr. Nakon višegodišnjih nastojanja uspjeli smo da se i u Hrvatskoj uvede rutinska provjera sluha prije otpusta iz rodilišta, kako bi se na vrijeme otkrilo što više djece s prirođenim trajnim oštećenjem sluha.

Nadamo se da je provjera sluha provedena i vašem djetetu i da je pretraga ponovljena ako je postojao razlog da se ponovi. Čak i ako je pri otpustu sluh vašeg djeteta bio uredan, savjetujemo vam da i dalje pratite razvoj njegova slušanja i govora. Naime, poznato je da se oštećenje sluha može pojaviti i kasnije, a u malobrojnim slučajevima nastane i u području središnjih slušnih putova koji nakon porođaja nisu bili ispitani. Takva su oštećenja češća u rizičnoj skupini, osobito u djece koja zbog stanovitih komplikacija moraju biti smještena na odjelu intenzivne skrbi. Neke su pak smetnje sluha česte u sve djece, a ne samo u one iz rizične skupine. Srećom, te su smetnje najčešće prolazne i ne ostavljaju trajne posljedice. Ipak, i o njima je važno nešto znati.

Svako oštećenje je potrebno što prije prepoznati kako bi se pravodobno poduzelo sve što je potrebno. Upravo nam vi, dragi roditelji, u tome možete najviše pomoći, jer je vama najviše stalo do vašeg djeteta i najbolje poznajete svoje dijete. Dakle, pratite razvoj slušanja i govora svoga djeteta, u čemu će vam biti od pomoći priloženi obrazac urednog razvoja slušanja i govora.
Svako je dijete jedinstveno i razvija se individualnim tempom, tako da je u tablici prikazan obrazac razvoja koji se odnosi na prosječne uzraste kada bi većina djece trebala ovladati navedenim vještinama. Neka djeca ne savladaju sve vještine dok ne dosegnu gornju granicu dobne kategorije. Ako vaše dijete nije savladalo jednu od navedenih vještina, to ne mora nužno značiti da je razvoj njegova slušanja ili govora poremećen. Ali, ako je ponašanje vašeg djeteta značajno drukčije od onoga navedenog u obrascu, potražite savjet stručnjaka. Javite se svom pedijatru i povjerite mu svoje sumnje – on će vas uputiti specijalistu otorinolaringologu i logopedu.

Prolazno slabiji sluh najčešće zbog…

Najčešći uzrok, obično privremenog, gubitka sluha koji se može pojaviti u malog djeteta jest upala srednjeg uha. Kako je to jedna od najčešćih bolesti u dječjoj dobi, koja može imati dugotrajne posljedice po razvoj govora i opći psihofizički razvoj djeteta, željeli bismo poučiti roditelje o njezinim uzrocima, posljedicama i načinima sprječavanja.

Upala srednjeg uha jedna je od najčešćih bolesti dječje dobi: svako treće dijete do treće godine života preboli najmanje tri upale uha, odnosno većina barem jednu upalu uha u prvoj godini života. U pravilu su te upale vezane s nosnim smetnjama (prehlada, sekrecija iz nosa, otežano disanje na nos). Postoje dva oblika upale srednjeg uha koji mogu zahvatiti samo jedno ili oba uha:

Akutna upala (otitis media acuta) – Znakovi su bol i povišena temperatura, dijete je plačljivo i nervozno, nemirno spava, a česte su i probavne smetnje. U srednjem uhu postoji tekućina, a ako bubnjić pukne, pojavljuje se iscjedak iz uha.

Sekretorna upala (otitis media secretoria) – Stanje u srednjem uhu pri kojem u šupljini srednjeg uha postoji tekući sadržaj različite gustoće koji nije upaljen (stoga obično izostanu bol i opći znakovi bolesti).

Ta dva osnovna oblika upale mogu prelaziti jedan u drugi. Često i nakon smirenja akutne upale u šupljini srednjeg uha umjesto zraka zaostane tekućina. U toj tekućini se može povremeno razviti upala pa ponovno nastane akutna upala s bolovima.
Kako sekretorna upala srednjeg uha utječe na sluh? Kad umjesto zraka u srednjem uhu postoji tekućina, bubnjić i koščice u srednjem uhu ne mogu normalno vibrirati pa je zvuk koji dijete čuje manje ili više oslabljen. U tom slučaju, stupanj nagluhosti između ostalog najviše ovisi o količini i gustoći sekreta. Roditelji mogu posumnjati na smetnje sluha u manje djece jedino kad one zahvate oba uha. Ako pak zahvate samo jedno uho, često se ne prepoznaju. Kad su smetnje manje, dijete ne čuje ili čuje nejasno glasove na početku, odnosno na kraju riječi (na primjer glas “s” u riječima “sunce” i “pas”) ili su mu nejasne cijele riječi ako su izgovorene prebrzo. Kad su smetnje sluha jače, dijete slabije čuje većinu glasova. Važno je znati da su smetnje privremene i da se sluh najčešće normalizira kad u srednje uho ponovno uđe zrak. U 60%-80% djece sluh se spontano normalizira unutar tri mjeseca, a u 85% djece unutar šest mjeseci. Ipak, u neke djece (a nikad se ne zna na koje se to dijete odnosi, bez obzira na statističke podatke), smetnje ne prolaze spontano nego je potrebno liječenje. Praćenje i liječenje takve djece u djelokrugu je otorinolaringologa (specijalista za uho-grlo-nos).

Kako upale srednjeg uha mogu utjecati na razvoj govora? U prve tri godine života, kad su upale uha najčešće, dijete uči razumijevati riječi i uči govoriti. To se događa prirodno i spontano u međusobnom odnosu s ljudima koji ga okružuju. Ako pak razdoblja slabijeg sluha dulje traju, ovaj se prirodni razvoj može usporiti.

Ako roditelj imalo sumnja da njegovo dijete slabije čuje ili usporeno razvija govor u usporedbi s drugom djecom, savjet je: nemojte čekati! Danas postoje pouzdane i bezbolne pretrage kojima se može utvrditi postoji li oštećenje sluha, i ako postoji, kojeg je stupnja, na kojem je mjestu i kakvi su postupci liječenja.

Kada posumnjati da dijete slabije čuje?

 • sklono je upalama srednjeg uha
 • ima teškoće s održavanjem pažnje
 • na pitanja ne odgovara ili odgovara sa zakašnjenjem
 • pogrešno ispunjava zahtjeve
 • često traži da mu se ponovi već rečeno
 • pojačava radio, odnosno TV
 • povlači se iz društva ostale djece
 • preaktivno je ili ne surađuje u zajedničkim aktivnostima

Djeca s privremeno oslabljenim sluhom mogu imati sve, samo neke ili niti jedan od navedenih znakova. Dakako, ponašanje te djece može se razlikovati ovisno o njihovoj dobi, a katkad je teško reći ponaša li se dijete tako zato što slabije čuje ili je to zbog temperamenta, odnosno nekog drugog razloga. Ako niste sigurni, obratite se svom liječniku!

Kako pokušati smanjiti učestalost upala uha?

 • perite svoje i djetetove ruke uvijek nakon ispuhivanja nosa
 • koristite se jednokratnim rupčićima
 • povremeno, a redovito navečer, isperite nosić fiziološkom otopinom u polu-ležećem položaju pa i onda kad je dijete zdravo
 • ako je ikako moguće, dojite dijete barem četiri do šest mjeseci
 • pri hranjenju ili pijenju iz bočice uspravite dijete – ne ostavljajte ga s bočicom u krevetu u ležećem položaju
 • dokazano je da boravak u zadimljenim prostorijama povećava učestalost upale uha
 • pokušajte dijete smjestiti u manju skupinu djece – boravak djeteta u većim grupama povećava rizik od prehlade, a time i upale uha.