Prijatelji, uhvatimo se za ruke i radujmo se!

Slika1

 

Danas, u ponedjeljak 31. 03. 2014., su učenici naših sedmih razreda, sa svojim razrednicama Štefanijom Zečar, Draženkom Topol- Vukmirović i Mirjanom Plantak, posjetili V. osnovnu školu.

Posjet je organiziran u dogovoru sa voditeljicom Dječjeg foruma za prava djeteta te škole Dubravkom Novak koja je ujedno i razredna učiteljica četvrtaša koji su nas ugostili u svom razredu zajedno sa nekim starijim učenicima,  predstavnicima Dječjeg foruma. A  posjet je i dogovoren prema ideji koju su dali predstavnici  Dječjih foruma  varaždinskih osnovnih škola sa željom da se upoznaju i druže sa našim učenicima.

Po dolasku smo našim domaćinima predali bombone, ali i i poruku koju smo im napisali. Njihova predsjednica je poruku pročitala, a poslije  smo svi prionuli na posao.

Slika2

Slika3

Slika4

Ideja je bila da se kroz zajedničke aktivnosti otvore mogućnosti za upoznavanje, suradnju i razgovor. Iz šarenih papira smo zajedno sa našim novim prijateljima,  napravili splet od svih naših ruku i zalijepili ga na pripremljeni pano.

Crtali smo svoje ruke sami, ali crtali smo ruke i jedni drugima.

Slika5

 

Slika6

 

Slika7

Na kraju su sve naše ruke bile isprepletene i povezane u jedno veliko šarenilo prijateljstva kao na žutom osunčanom nebu.

Slika8

Prijateljstva su veoma važna za dječji emocionalni, socijalni i spoznajni razvoj. Kroz prijateljstvo djeca uče usvajati pravila, držati se dogovora, donositi odluke, podnositi i uspjeh i neuspjeh, uzimati u obzir tuđa mišljenja i potrebe drugih, postaju tolerantnija, jačaju svoje samopoštovanje, dobivaju podršku…

 Poslije smo i mi u razredu razgovarali o prijateljstvu i evo što su neki učenici rekli:

  - Prijatelj je netko koga nađeš, netko tko ti se sviđa.

  - Prijatelj je onaj s kim se igraš i družiš.

  - Prijatelji ti ne uzimaju stvari, ne rugaju se  i ne prave se važni.

 -  Lijepo je imati prijatelje!

 -  Ako si prema prijatelju dobar i on će biti dobri prema tebi.

Slika9

I na kraju,  teško je uopće pronaći prave riječi koje bi opisale ideju druženja, povezanosti i prijateljstva …

Ali  kad vidite slike nisu vam ni potrebne riječi ….

 

Draženka Topol Vukmirović, prof. defektolog

.