U nedjelju 18. svibnja 2014. vesela družina od pet mladića i dvije djevojke ukrcala se u kombi i krenula  na interesantno i kreativno druženje u Grazu – “Međunarodni integracijski tjedan” . Polaznici radne okupacije: Janja Pavić i Martina Bajsić, Matija Bočkaj, Danijel Flegar, Marko Horvat, Nikola Dodoš i Tomo Šarko po drugi puta sudjelovali su u aktivnostima koje je organizirala gospođa Maryla Hermann s ciljem što bolje integracije potrebitih osoba u društvo. Uz naše sudionike tu su bili i Austrijanci, Mađari,  Česi,  Poljaci, Ukrajinci, Kosovari i naši posebni prijatelji Slovenci. Smješteni smo u Kirchner-Kaserne u Grazu, gdje smo spavali, objedovali i provodili slobodno vrijeme u druženju sa novim prijateljima.

Prvi smo dan proveli u termama Loipersdorf, uz kupanje i plivanje spuštali smo se niz tobogane te skakali sa skakaonica i uživali u bazenu sa ogromnim valovima.

Sljedećeg dana smo uživali u čokoladnim delicijama tvornice Zotter i razgledavanju pripadajućeg zoološkog vrta, pronašli smo i prve jagode. Požurili smo u Graz urediti se za svečani prijem kod župana Štajerske gospodine Franza Vovesa – naime ovo je bilo dvadesetpeto okupljaje mladih koje organizira gospođa Maryla u suradnji sa mnogim dužnosnicima.

Srijedu smo proveli u Gratkornu u Hacker-Kaserne sudjelujući u mnoštvu zabavnih i natjecateljskih igara. Bili smo uspješni i osvojili pehar za dobre rezultate i loptu kao nagradu. Dečki su posebno uživali u razgedanju bolida formule 1, električnih automobila,  policijske i vatrogasne opreme. Na kraju druženja snimljena je “milenijska” fotografija sa svim sudionicma i balonima koje su pustili u zrak.

Posebno veselje doživjeli smo u četvrtak kada smo posjetili uzgajalište konja – poznatih lipicanera koji nastupaju u bečkoj Španjolskoj školi jahanja. U Piberu smo vidjeli sve faze u rastu i treningu konja do savršene forme.
To smo poslijepodne razgeldali  veliku vatrogasnu postaju, gdje 220 vatrogasaca brine za zaštitu stanovništva Graza i okolice. Naročito su nas se dojmila velika vatrogasna vozila i snažni šmrkovi.

U petak smo razgledali znamenitosti Graza i vozili se tramvajem, isprobali smo sladoled i kupili poneki suvenir.
Poslijepodne smo proveli u druženju i opraštanju od prijatelja. “Svoje Slovence” smo učili kako se boća – pokazali su se talentiranim učenicima.

Nakon doručka u subotu spremili smo svoje putne torbe, očistili sobe i puni dojmova i lijepog raspoloženja krenuli u Varaždin. Cijelo vrijeme uspješni vozač bio je profesor Dejan Pandža, a pomoćna pratnja profesorica Gordana Labaš.

G. Labaš

Fotografije pogledajte ovdje.