Na poziv Centra M.A.R.E. četvero učenika našeg Centra: Nikolina Hrženjak, 6.b, Monika Jerešić 6.b, Mario Milec, 7.b i Milan Paušić, 7.b sudjelovalo je od 18. do 22. svibnja u fotoradionici „Kamene priče“ koju su vodili voditelji iz Hrvatskog fotosaveza . Učenici su bili smješteni  u Centru M.A.R.E. u Rovinju, a u radionici je sudjelovalo još 7 sudionika iz Rovinja, Pule i Petrinje. Njihova pratnja bili su učiteljica Renata Kos i domar Zdravko Canjuga.

kraj

 

Nakon smještaja u sobe i ručka, učenici su u popodnevnim satima krenuli u šetnju  plažom u potrazi za školjkama.

školjke

 

Vidjeli su i neke neobične životinje  te snimili svoje prve fotografije.

meduza

mekušac

 

Poslije večere voditeljica programa za mlade Hrvatskog fotosaveza Zlata Medak predstavila je sebe i svoje suradnike Mirjanu Plešec, članicu Odbora za rad s mladima Hrvatskog fotosaveza i Predraga Bosnara, tajnika Hrvatskog fotosaveza te dala kratak prikaz što se očekuje od sudionika i na koja mjesta će ići kako bi snimili svoje kamene priče.

sastanak

 

U četvrtak, 19. svibnja odmah nakon doručka sudionici su nakon uputa voditeljice Zlate  šetali poluotokom sv. Pelagija gdje je smješten Centar M.A.R.E  i snimali svoje prve kamene priče zauzimajući razne poze.

mak

mario

Milan

 

upute3

 

Nakon ručka sudionici su šetali  i snimali znamenitosti i detalje Rovinja.

Rovinj

 

U petak, 20. svibnja prva destinacija bio je  kameniti gradić  Bale u kojem se nalazi pitoreskna konoba „Kamene priče“.

Kamene priče

 

Šetali su njegovim kamenim ulicama i pokušali ovjekovječiti pravu kamenu priču.

upute1

 

dečki

 

 

Na putu prema Puli kombiji su se zaustavili kod kažuna gdje je voditeljica Zlata zorno pokazala kako se sve može snimiti dobra fotografija.

kazun

 

U Puli su učenici prvo snimili nekoliko fotografija Arene pa se zaputili prema katedrali gdje su snimali zanimljive kamene detalje izvan i unutar njenih zidova.

katedrala

 

Osim raznih znamenitosti učenici su vidjeli i lijepe automobile.

hram

auto

 

Nakon šetnje Pulom kombijima su se zaputili prema zaljevu Valsaline i Omladinskom hostelu Pula. Tamo su nakon kraćeg odmora sudjelovali u „radionici s kemijom“ kako je rekla voditeljica Zlata te stvarali kamene priče na majicama.

majica

majica1

majica2

 

U subotu, 21, svibnja odredište je bio Grožnjan, grad umjetnika. U šetnji njegovim posebnim kamenitim ulicama sudionici su proveli nekoliko sati pa se zaputili prema  Sv. Lovreču, gradiću koji ima karakteristike gradine. Put ih je dalje vodio prema ruševinama srednjovjekovnog grada Dvigrada.

pticica

zidine

 

Na putu prema doma zaustavili su se odmah na ulazu u Rovinj i u pola sata razgledali cijelu Hrvatsku u jedinstvenom parku Mini Croatia.

Croatia

 

Nastavili su prema Motovunu, prošetali njegovim ulicama i uživali u pogledu sa zidina.

motovun

 

Iz Motovuna su nastavili prema najmanjem gradu na svijetu Humu.

hum

 

 

U ranim večernjim satima učenici su se vratili svojim domovima puni dojmova, novih znanja i s nadom da će opet imati priliku učiti od tete Zlate i njenih prijatelja.

R. Kos